Expositie van 30 oktober 2020 t/m 28 februari 2021

Jan van Loon, geboren in 1938 studeerde aan de academie Minerva Groningen en de Koninklijke Academie in Den Haag.  De kunstwerken van zijn hand bewegen zich, qua onderwerp, over een zeer breed terrein. Jan is bekend van zijn landschappen waarvan er hier diverse te zien zijn. Als geen ander weet hij in zijn werken met verf de sfeer van de weersomstandigheden in het landschap goed weer te geven. Daarnaast heeft Jan, al jarenlang lid van de Noordelijke aquarellisten, ook talrijke portretten gemaakt waarvan op deze museale presentatie ook een aantal te bewonderen zijn.

Na afloop van een reis door de VS ontstond in de tachtiger jaren een reeks schilderijen die alle het thema “Reizigers” droegen. Mensen die wachten in stationshallen of doelbewust daarin voortsnellen, de moderne mens die altijd onderweg is. Een bezoek van Jan aan IJsland leverde een serie landschappen op die goed weergeven hoe hij als schilder  worstelt met het weergeven van een duidelijk realistische weergave en een “verbouwing” van de werkelijkheid naar structuren en vormen.

Hij houdt trouwens ook van gewone vormen zoals het schilderen van enkele glazen op tafel, een paar gymnastiekschoenen, het interieur van zijn studio, een hoofdkussen en een belegde boterham. Overal vindt de kunstenaar een beeld wat hem boeit en hem dwingt tot het afbeelden ervan. Het werken met waterverf, mogelijk door het avontuurlijke van deze techniek, boeit hem sterk: je kunt er vlotte notities mee maken zoals bv landschappen. Jan houdt daarnaast ook sterk van een ‘’stevig” schilderij.

Naar aanleiding van een lange reis langs de kusten van Europa, van Portugal tot de Noordkaap In 2008 kwam het boek “Jan van Loon-50 jaar op zoek” van de pers. Zelf ziet hij zich als kunstenaar hoofdzakelijk als een afstandelijk beschouwer van de werkelijkheid, maar soms maakt hij ook wel symbolische werken.

Wonende in Assen zijn toch veel van zijn kunstwerken gemaakt op Tenerife waar hij ook een atelier heeft: zeegezichten, rotsformaties en bijzondere stillevens zijn daar ontstaan.

Op deze expositie ziet u ook een aantal schilderijen die het Drents Museum uit Assen beschikbaar stelde voor deze expositie, hoofdzakelijk fraaie portretten van bekende Drentse Kunstenaars (levende en helaas overleden kunstenaars), medeleden van het Drents Schildersgenootschap waarvan Jan ook een aantal jaren voorzitter is geweest.

Kortom Jan heeft een zeer gevarieerd oeuvre gemaakt, heeft veel van de natuur genoten en geniet nog steeds van het leven dat hij leeft.

 

Zie ook: Jan van Loon

Reactie schrijven

Commentaren: 0