Expositie 21 april t/m 27 augustus 2023

Kees Thijn (1933-2023) - Overzichtstentoonstelling

DEZE EXPOSTIE IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR DE GEMEENTE COEVORDEN.

 

Kees Thijn was vanaf 1966 werkzaam als kunstschilder. In de beginjaren toen de abstracte kunst hoogtij vierde, toonden zijn figuratieve schilderijen van stillevens, portretten en onderwerpen een duidelijke relatie met zijn medische beroep en het milieu. Naderhand heeft hij zijn onderwerpkeuze meer gericht op maatschappelijke ontwikkelingen en in het laatste decennium vooral op het leven en de vergankelijkheid.

Schilderen was een belangrijk instrument in het leven van Kees Thijn geworden waarbij hij zijn innerlijke belevingen en emoties gestalte kon geven. Hij voelde zich het meest aangetrokken tot de figuratieve schilderkunst en het oeuvre varieert van realisme, tot schilderijen waarbij eigen symbolen zijn gecombineerd en leiden tot symbolisch-surrealistische taferelen teneinde een bepaalde gedachte of situatie vorm te geven.

 

De fijnheid en precisie van de schilderijen worden verhoogd door de rijkheid van kleur en schakeringen waarmee de kunstenaar een aantal van zijn passies tot uitdrukking brengt zoals: de stadia van het leven en de natuur.

Vooral de ons omringende natuur, verrukt hem telkens weer door haar wonderlijke verschijningsvormen en boeiende structuren.

Zijn schilderijen in olieverf op paneel tonen dan ook vaak fantasierijke, figuratieve voorstellingen met een mix van invloeden uit symbolistische-, surrealistische-, classicistische- en allegorische kunst.

 

Kees Thijn bleef zoeken naar wegen om voortdurend vernieuwingen in zijn werk aan te brengen. Zo kunnen zaken waarover hij zijn gedachten heeft laten gaan zodanig worden verbeeld dat vorm en inhoud van het kunstwerk samensmelten tot één geheel.

Surrealistische elementen bleven een wezenlijk onderdeel uitmaken van zijn werk met absurde combinaties die enerzijds vervreemding oproepen, maar anderzijds de impact van die vervreemding versterken.

De kunstenaar heeft een rijk, origineel en erg persoonlijk oeuvre op zijn naam staan. Het werk is bedoeld als een viering van het leven. De meer aandachtige beschouwer zal opmerken dat de kunstenaar mooi samengestelde, complexe beelden laat zien bestaande uit verborgen details en composities met een secundaire symboliek die altijd levendig blijft.

Bovendien schildert hij realistische portretten met symboliek en stillevens. 

Enkele van zijn werken zijn te koop.

 

Meer informatie over Kees Thijn kunt u vinden op: www.keesthijn.nl


Fleur Krist (DSG jong).

 

Ik neem je graag mee in mijn eigen wereld vol van licht, donker en verbeeldingskracht. Ik maak 3D opstellingen met spullen die ik in mijn directe omgeving aantref en belicht het met kleuren, waardoor denkbeeldige landschappen ontstaan. Voor mij is het essentieel dat het de fantasie prikkelt en de kijker mee kan nemen naar een ongrijpbare wereld. Om dit te bereiken werk ik in het atelier mijn werelden uit op groot formaat linnen. Daarnaast werk ik graag met verschillende texturen om zo meer levendigheid te creëren. Hiervoor gebruik ik rollers, papieren, paletmessen en bezems waarmee ik laag voor laag een schilderij opbouw. De acrylverf breng ik op verschillende plekken met water aan zodat, al glacerend, er nog meer kleur en diepte in komt. 

 

Ik haal mijn inspiratie uit de game en filmindustrie waarmee ik ben opgegroeid. Het creëren van een fantasiewereld waarin je je als mens helemaal in mee kan laten nemen, zowel achter de computer als op het witte doek fascineert mij. Hierbij kun je denken aan de films van Lord of the Rings, Harry Potter en games zoals Ori and the Blind Forest. Ik wil met mijn vervreemdende composities èn gebruik van tonaliteit en kleur deze lading overbrengen in mijn schilderijen. Eén van mijn favoriete muzikanten, Aurora, schrijft muziek over haar dromen, emoties en haar blik op deze wereld waar ik mij verwant mee voel. Ik vind het fijn naar Aurora te luisteren en op het ritme van de muziek mij mee te laten nemen tijdens het schilderen.

 

website: www.theflairmonster.nl

email: theflairmonster@gmail.com

telefoon: 06-83354665

Reactie schrijven

Commentaren: 0