Expositie van 3 september t/m 28 november 2021

Annemarie de groot en rené jansen

Annemarie de Groot

 

Annemarie de Groot 1952, studeerde af aan de Academie Minerva in Groningen in 1978 en volgde een opleiding aan de Oskar Kokoschka Academie in Salzburg. Haar atelier en woonhuis bevinden zich al 35 jaar op dezelfde plek aan de Ossenmarkt in Groningen, Haar interieur en verzameling maskers en rariteiten van over heel de wereld, gebruikt zij ook als inspiratiebron voor haar schilderijen.

 

Zij werkt al meer dan 40 jaar als beeldend kunstenaar en haar werk is te zien in vele collecties in binnen- en buitenland.

De schilderijen die zij maakt kenmerken zich door een losse kleurrijke schilderachtige toets, haar onderwerpen zijn zeer gevarieerd, vaak werkt ze een paar jaar aan een thema.

 

De afgelopen jaren heeft zij zich laten inspireren door de symboliek van de Opera, Die Zauberflöte van Mozart en de Opera Madame Butterfly van Puccini. Andere inspiratiebronnen waren het theater, het circus, landschap en naakt, allen met een ruime penseelstreek opgezet, laag over laag, veelal met een bijzondere symboliek uitgebeeld. Haar werk heeft een hang naar de schilderkunst van rond de eeuwwisseling, met een eigentijdse toets.

De afgelopen paar jaar is zij bezig met een serie schilderijen die zich afspelen, in en rond het huis, met een heimwee naar de rust en stilte van vroeger zonder internet en mobiele telefoon. De geborgenheid van de huiselijke omgeving en de harmonie van veelal lezende vrouwen en een kat die voorbijloopt.

 

Annemarie de Groot

Ossenmarkt 10

9712 NZ Groningen

telefoon    050 3143579

e-mail        annemariedegroot@home.nl

website     www.annemariedegroot.com

 

Subsidiegever: Kickstart Cultuurfonds

René Jansen.

 

René Jansen is op 3 mei 1956 geboren in de stad Groningen maar zijn jeugd heeft hij doorgebracht in Drenthe. Van zijn 4e tot zijn 14e in Emmen en daarna in Exloo. Na de MAVO en HAVO te hebben doorlopen begon hij in 1977 met de avondopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten “Academie Minerva” te Groningen. In 1978 stapte hij over naar de dagopleiding en verhuisde hij ook naar de stad Groningen. Hij studeerde af in 1983. Belangrijkste en bepalende docenten waren voor hem Matthijs Röling en Ben van Voorn.

 

Sinds 1989 woont en werkt hij in Kiel-Windeweer, een prachtig Veenkoloniaal dorp met een beschermd dorpsgezicht. Hij exposeerde vele jaren in diverse galeries in binnen- en buitenland. De laatste jaren is zijn werk vooral te zien bij Galerie Wildevuur in Hooghalen.

Was z’n hoofdthema jaren lang het stilleven, vanaf 2014 schildert hij voornamelijk portretten en landschappelijke onderwerpen.

Naast het schilderen schrijft hij sinds enige jaren columns. De columns zijn vrijwel allemaal kunst gerelateerd en hebben meestal betrekking op zijn eigen werk of op dat van collega’s. Begin 2021 zijn deze columns verschenen in boekvorm.

 

www.renejansen.info

https://jansenrene.blogspot.com

Reactie schrijven

Commentaren: 0