Expositie van 29 augustus t/m 20 oktober 2019

Annelies de Jong - Jean de Clercq - Olga van Buul

Piety Schurer - Marcus Pol - Annechien Koert


ANNECHIEN KOERT

 

Na ruim 20 jaar als huisarts werkzaam te zijn geweest in Groningen heeft Annechien Koert in het najaar van 2017 besloten om zich volledig te richten op beeldhouwen. De kennismaking met boetseer was als beeldhouwmateriaal jaren daarvoor voelde meteen vertrouwd.

Tijdens het jaar opleiding in 2015 aan de Klassieke Academie, afdeling beeldhouwen, in Groningen werden de gebruikte materialen uitgebreid met klei en metaal. Na het jaar Klassieke Academie is ze verder gegaan als autodidact en ging het arsenaal aan toepasbare beeldhouwmaterialen uitbreiden met steen en gips.

Het ontwikkelen van een eigen stijl en handschrift binnen de beeldhouwkunst is in volle gang. De stijl van werken is vrijwel altijd figuratief. Een enkele keer abstract (figuratief), vaker naturalistisch.

 

Mijn contactgegevens zijn:

06-21804139

e-mail: akoert@xs4all.nl

website: www.annechienkoert.nl


PIETY SCHURER

 

Piety Schurer werd in 1950 geboren te Balk. Al op de lagere school bleek haar aanleg voor tekenen, en n.a.v. het advies van een leraar, kreeg ze al spoedig vanaf 11 jarige leeftijd privéles van diverse kunstenaars. Daar werd de basis gelegd voor haar latere werk. Na haar 18e jaar richtte ze zich eerst op textiele werkvormen en beeldhouwen. Nadat de taken in gezin en werk veranderen kwam er meer tijd voor schilderen, en heeft ze weer les gehad van verschillende kunstenaars en ging twee jaar naar Leeuwarden voor schilderles.

In deze tijd ontstond haar persoonlijke stijl als autodidact.

Piety vormt vaak al bestaande beelden om tot een persoonlijke stijl, een vorm van realisme en magisch realisme, waarin vervreemding en verstilling hand in hand gaan. Ze heeft als autodidact een weg gevonden in pallet en kleurvoering, schilderstijl, techniek en materiaalgebruik. Ze gebruikt vaak aardkleuren en heeft grote aandacht voor lichtval.

Haar werk is figuratief en zeer verzorgd. Schilderen is voor Piety raken aan de ziel van mensen en dingen.

Ze heeft in diverse plaatsen geëxposeerd, waaronder Bergen, Alkmaar en ze werd gevraagd schilderijen te maken voor de herdenking van de geboortedag van de dichter Herman Gorter, bij die schilderijen heeft ze zelf gedichten gemaakt.

 De kunstenares woont en werkt in Oudemirdum.

Mijn contactgegevens zijn:

0514-603143 / 06-25058120

e-mail: info@pietyschurer.nl

website: www.pietyschurer.nl


OLGA VAN BUUL

 

Olga van Buul ( Druten, 1944) groeide op in Gennep, Noord-Limburg. De middelbare school, Gymnasium β , volgde zij in Nijmegen, waar zij vervolgens psychologie studeerde. Zij rondde deze studie cum laude af. In 1969 verhuisde zij naar Den Haag waar zij half-time ging werken in een GGZ-instelling.

Al in haar jeugd schilderde en musiceerde zij. Dat doet zij tot op de dag van vandaag. In het verleden kon zij het schilderen combineren met haar werk. Na haar VUT met 60 jaar kon zij zich volledig wijden aan het schilderen.

Gezien haar achtergrond is het niet zo verwonderlijk dat Olga vooral mensen schildert. Zij observeert de wereld om haar heen met een scherp oog en met liefde voor mens en dier. Die plaatst zij veelal in een onwerkelijke en lege omgeving. Daardoor lijken de personen op haar schilderijen kwetsbaar en eenzaam. Ook in haar werk als psychologe had Olga altijd aandacht voor de kwetsbare mens. Die heeft zij nu talloze malen met veel liefde en zorg op het doek neergezet.

Als schilderes is Olga autodidact. Zij heeft intussen een aantal exposities gehad in verschillende galeries in ons land. Ook werd werk van haar opgenomen in de collectie van Museum van Lien in Fijnaart.

In opdracht van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag maakte zij een portret van de bekende Haagse regisseur Erik Vos. Dat portret hangt nu permanent in de eregalerij van de Schouwburg.

In 2010 verscheen de monografie “Olga van Buul passies in verf gevangen”, geschreven door Mimi en Peter van Waterschoot van der Gracht.

 

Mijn contactgegevens zijn:

070-3550221 / 06-10725120

e-mail: olgavanbuul@hetnet.nl

website: www.olgavanbuul.nl


MARCUS POL (1947)

 

Discipline(s): Tekenen en Schilderen

 

Is op 14 jarige leeftijd begonnen als leerling boekdrukker, volgde zijn opleiding aan de grafische school en in 1964 op advies van Pierre Jansen, toen bekend van kunstgrepen en openbaar kunstbezit, de academie voor beeldende kunst te Rotterdam. Volgde daarna diverse grafische opleidingen in binnen en buitenland en had 49 jaar ervaring in de grafische sector. Dit bij elkaar vormt de voedingsbodem voor zijn werk. Inktpentekeningen, schilderijen en potloodtekeningen.

Vooral het lijnenspel in de inktpentekeningen zijn typerend voor zijn grafische achtergrond, zo ook het kleurenpalet in de schilderijen en het fijn olieverfschilderwerk op zijn paneeltjes. De doeken zijn geschilderd met olieverf in combinatie met hoog gepigmenteerde drukinkt op basis van minerale oliën waardoor een intense kleurkracht wordt verkregen. Met zijn potloodtekeningen, welke hier worden geëxposeerd, wil hij terug naar de basis. De eenvoud van grafiet en papier, het vast leggen van emoties en licht met de beperkte middelen van potlood, de uitdaging om een portret dat is opgebouwd uit diverse kleurschakeringen te laten leven in een monochrome zwarting (grijstinten). 

Hoe verschillend de onderwerpen van zijn werk ook zijn er is altijd een emotionele binding, herkenbaarheid en ruimte voor de kijker om een persoonlijke sfeer op te roepen, zijn grafisch oog zoekt altijd naar nieuwe wegen om die gevoelens vast te leggen in olieverf, potlood en inkt. Zijn stijl is realistisch met een open interesse naar andere stijlen.

 

Mijn contactgegevens zijn:

010-4569417 /  06-3881467

e-mail: m.pol39@chello.nl


ANNELIES DE JONG

 

Annelies de Jong was als kind al erg creatief, maar in het gezin waarin ze opgroeide was het niet gebruikelijk om iets met je creativiteit te doen of te ontwikkelen.

Al sinds de beginjaren ’90 is Annelies gefascineerd door de schilderkunst. Al snel kwam de fijnschildertechniek in beeld, een tijdrovende en realistische schildertechniek waarbij elk detail zichtbaar wordt. Er wordt in verscheidende dunne laagjes over elkaar heen geschilderd, net zo lang tot het beoogde doel bereikt is: intense kleur- en dieptewerking, boeiende licht-donker contrasten, scherpe detaillering en overtuigende stofuitdrukking. “Gemiddeld werk ik een jaar aan een schilderij. Het moet in alle facetten de werkelijkheid benaderen.”

 

De schilderijen van Annelies kunnen worden geplaatst onder de noemer magisch realisme. Inspiratie haalt ze onder andere uit de spirituele reizen die ze alleen heeft gemaakt door India en Nepal. “In deze landen ben ik op de mooiste locaties geweest en heb ik zinrijk contact gehad met de bevolking, natuur en cultuur. Ik heb in India en Nepal pure harmonie ervaren, een intense ervaring. Tijdens mijn reizen verwonder ik mij doorlopend over de interactie die alle vormen in de Schepping gemeen hebben. Alles schijnt elkaar te beïnvloeden. Mijn schilderijen nodigen de toeschouwer uit om een spirituele ervaring te ondergaan. Deze interactieve werking van de spiritualiteit van de verbeelding is de diepste drijfveer van mijn kunstenaarschap.” Op de website www.annelies-dejong.nl vindt u meer informatie over beeldend kunstenaar Annelies de Jong. Voor geïnteresseerden is er ook de mogelijk tot het volgen van schilderlessen.

 

Mijn contactgegevens zijn:

06-46831020

e-mail: info@annelies-dejong.nl

website: www.annelies-dejong.nl


JEAN DE CLERQ

 

Jean De Clerq geboren in 1952 in Antwerpen (Belgie). Waar hij ook het beroep van kok leerde. Naast zijn beroep dat hij tot in de perfectie uitoefende was hij aangedaan van het tekenen, daar zijn ouders schilderden en ook zijn broer die de Academie voor de schone kunst volgde. Dat gaf hem de aansporing om zich ook in de kunst waar te maken. Rust, maar ook die juistheid  waren te vinden zowel in beroep als in zijn tekeningen, waar hij tamelijk begaafd was en dit zonder enige grafische opleiding .

In 1984, na vier jaar Kunstacademie met als zwaartepunt grafiek, waar hij zich vertrouwd kon maken met de verschillende technieken, was het startsein gegeven.

Houtsnijkunst, etsen, graveren en steendruk om enige op te noemen. Zijn werken waren dan ook meestal in zwart-wit weergegeven. 

Hij kon dan ook aan meerdere tentoonstellingen deelnemen.

In 1986 vertrok hij na een familieruzie naar Zwitserland en moest alles en daaronder ook zijn atelier met drukpers achterlaten.

En plotseling veranderde alles…. kon het zich niet voorstellen geen werk, geen atelier en geen gezin meer…daar stond hij dan, enkel zijn beroep als kok had hij nog. Ook grafisch gezien het einde…

Hij woonde destijds in een hotel en dit gaf hem de mogelijkheid het potlood weer ter hand te nemen en hij had een tentoonstelling in Engadin dat zo’n succes werd dat hij weer meer ging tekenen.

In Stansstad in 2001 begon hij eerst met schilderen, en kon het zwart-wit achter zich laten, maar de juistheid, de realiteit door de grafiek bleef hem gegeven. Hij schilderde dan ook vooral zijn omgeving, het realisme weergeven van de natuur was zijn plicht.

Deelname aan grotere evenementen en kunstprojecten lagen hem zeer na en de elementen natuur, maar ook diepte en beweging werden steeds meer en meer belangrijker.

De fotografische zorgvuldige nauwkeurigheid brengt de kunstenaar Jean de Clercq steeds meer naar het hyperrealisme.

Dit zal dan ook steeds meer zijn werk beïnvloeden met een eigen kijk op voorwerpen en objecten nu en in het verleden.

 

Mijn contactgegevens zijn:

e-mail: jeandeclerq@bluewin.ch

website: www.jeandc-kunst.ch

Reactie schrijven

Commentaren: 0