Expositie van 27 juni t/m 25 augustus 2019


Willem Komduur

 

Willem Komduur (Haren Gr.) is een bevlogen man met oog voor detail en kleurrijke composities.

Al op jonge leeftijd werd de basis gelegd voor zijn prachtige creaties op het doek.

Hij schildert met olieverf op linnen. Naast het gebruik van penselen werkt hij ook graag met het paletmes. De natuur is daarbij zijn belangrijkste informatiebron.

Als autodidact met oog voor wat er om hem heen te zien is, heeft hij zich bekwaamd tot een opmerkelijk kunstschilder.

Zijn creaties zijn een vertaling van een palet aan kleuren zoals je die alleen in de natuur tegenkomt. 

 

www.willemkomduur.nl


Gerrit de Vries

 

Gerrit de Vries geb, 1946 te Noordburgum , woont en werkt in Drachten.

In de jaren 70 begonnen als autodidact schilder en uitgegroeid tot een schilder van het fantastisch realisme.

"De onderwerpen zijn vaak oude vervallen gebouwen of voorwerpen met een vervreemdende toevoeging, soms zijn de onderwerpen bedacht, maar meestal gebruik ik foto´s uit mijn archief die ik bewerk".

Het werk gaat over vergankelijkheid maar misschien meer over het begrip tijd.

Het zijn werken waarin de gebouwen e.d. als een stilleven werken, er gebeurt

ogenschijnlijk niets, maar met zekerheid kan worden vastgesteld dat het verval heeft toegeslagen en voortgaat.

 

De vaak vervreemdende toevoeging maakt de toeschouwer nieuwsgierig, en het is de bedoeling dat hij of zij verder gaat fantaseren, en misschien er wel een eigen verhaal bij bedenkt

Bijna nooit gaat de ongerijmdheid over de grens van dit kan niet.

Het is mooi om te zien hoe het patina van de tijd zich heeft vast gezet op het afgebeelde, mettertijd zal er niets meer zijn en is alles voorbij .

In deze drukke gejaagde tijd zijn de werken van Gerrit de Vries iconen van rust, een vast gezet tijdsbeeld van een een voorbijgaande tijd .

 

www.gerritdevries.com


Tinka Schilperoort

 

De focus van Tinka Schilperoort (1963) ligt op het schilderen van koeien, deze dieren zijn zó mooi, daar kan ze naar blijven kijken. In haar atelier aan huis schildert ze over het algemeen aan meerdere werken tegelijk. Haar werk kenmerkt zich door een realistische weergave van het dier, waarbij het karakter duidelijk tot uiting komt.

 

Ze gebruikt heldere, sprekende kleuren zodat een levendig schilderij ontstaat; schaduwen creëren diepte. De ogen zijn bijzonder belangrijk, ze vormen de ziel van het dier en trekken je aandacht naar het schilderij, net zoals de koe dat doet als je naar haar kijkt. Ze werkt in olieverf en met iedere laag komt het schilderij meer tot leven.

 

Tinka schildert ook in opdracht. Dit is bijzonder om te doen, omdat je een portret schildert van een dier dat voor de eigenaar heel herkenbaar moet zijn. Ieder dier heeft haar of zijn eigen specifieke eigenschappen. Om dit in het schilderij tot uiting te brengen is een mooie uitdaging en geweldig om te mogen doen. 

 

www.koeienschilderij.nl


André van Buuren

 

Andre van Buuren is geboren in Nieuwveen in 1951 en vrijwel diezelfde dag met tekenen begonnen. Omdat het in die tijd de gewoonte was dat je voor je kunstschilder werd eerst een behóórlijk vak ging leren heeft hij zich ten dele door een opleiding als grafisch vormgever heen geworsteld. Toen hij op een dag - zo rond die beruchte tentoonstelling over Jheronimus Bosch in Den Bosch in 1967 - de fantastische schilderkunst ontdekte gooide hij het grafische bijltje er bij neer en kroop achter de schildersezel.

 

In de loop der jaren ontwikkelde hij een solide techniek en een herkenbare stijl die zijn wortels heeft in vrijwel de gehele figuratieve schilderkunst van renaissance tot heden. Maar vooral schilders als Willink, Melle, Bosch, Steen, Jordaens, Johfra en Dali hebben hun invloed doen gelden.

 

Hij schildert in eerste instantie om zijn fantasie vorm te geven maar uiteindelijk vooral voor zijn plezier en dat is aan zijn zeer bewerkelijke schilderijen goed af te lezen. Door de jaren heen waren er vele tentoonstellingen en zijn werk heeft inmiddels in menig collectie een plaats gevonden.

 

www.andrevanbuuren.nl


Anne-Fieke Later

 

 

Komend uit een familie van schilders en muzikanten speelde kunst al op jonge leeftijd een prominente rol in Laters dagelijkse leven.

Zij ontwikkelde diverse schildertechnieken en maakte studie van schilderstromingen zoals impressionisme, kubisme en expressionisme. Zij specialiseerde zich in het fijnschilderen volgens de technieken van de oude meesters.

 

Tweekunst

 

Samen met haar tweelingbroer en componist Eugène Later werkt Anne-Fieke al jarenlang samen onder de naam Tweekunst.

Het magisch realistische werk van Tweekunst is in zowel binnen—als buitenland geëxposeerd. Ook is de kunstschilder met haar werk in diverse kunstboeken en tijdschriften verschenen. Naast de projecten voor Tweekunst is schildert Anne-Fieke ook stillevens. 

 

www.anne-fieke-later.com


Tini Muller

 

Tini Muller (1944) is in 2003 afgestudeerd aan de Vakschool voor Goud- en Zilversmeden in Amsterdam en heeft zich daarna verder gespecialiseerd in Schoonhoven. Daar is ze ook in aanraking gekomen met emailleren. Ze verwondert zich over de fantasie, de historie en huidige emailleerkunst en past meerdere technieken toe in sieraden, wandpanelen en schalen.

Emailleren vraagt niet alleen inspiratie maar vraagt een grote kennis van materialen en technieken. Emailleren op sieraden vergt veel tijd en geduld.

Naast emailles maakt Tini ook sieraden van zilver, goud en titanium. Ze geeft haar vakkennis graag door aan anderen in cursussen en workshops in haar eigen atelier in Dronten of op locatie.

Haar website www.tinimuller.exto.nl geeft een indruk van wat ze maakt. In de loop der jaren heeft ze aan meerdere exposities in binnen- en buitenland deelgenomen. Zelfstandig maar ook vanuit de Vereniging van Nederlandse Emailleurs, waarvoor ze al vele jaren in het bestuur zit.

Op de foto: hanger ginkgo blad, beide emaille. 

 

www.tinimuller.exto.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0