Expositie van 2 mei t/m 23 juni 2019

Bert de Vries

 

Bert de Vries (1950) tekende al jong en is nooit meer gestopt. Altijd naast studie en werk. Hij deed wetenschappelijk onderzoek in Twente en Nijmegen, promoveerde in 1988, werkte op een ministerie en daarna jarenlang bij de onderwijsinspectie tot zijn pensioen in  2014. In al die jaren stond hij regelmatig voor de keus: zal ik overstappen naar de kunst? Maar er moest brood op de plank, hij vond z'n werk ook leuk en steeds koos hij daar weer voor. En ondertussen ontwikkelde hij zich in zijn vrije tijd gestaag als amateur kunstenaar, deels autodidact, maar ook via vele cursussen. In 2011 werd hij lid van Atelier Sint Lucas in Den Haag waar hij zich bij Arjan van Gent verder bekwaamde.

 

Nu is hij full time schilder van portretten en stillevens. Hij werkt op de klassieke manier in dunne lagen olieverf op paneel of portretlinnen. In de stillevens zoekt hij in de combinatie van meestal bloemen met de omgeving een harmonische, soms mystieke sfeer. In zijn portretten, meestal opdrachten, zoekt hij het karakter en het wezen van de persoon in alle nuances zoals dat aan een gezicht is af te lezen.

 

Hij nam deel aan groepsexposities in Galerie Leids, Leidschendam (2015), Pulchri Studio Den Haag (2016) en Into the Silence in de Vijverbergzaal Den Haag (2017). Hij nam deel aan het Weekend van het Portret 2016. Hij ontving het Certificate of Excellence 2017 en The Special Prize Painting 2018 van de Duitse Palm Art Award. In 2018 werd hij genomineerd voor het Schilderij van het Jaar. Hij neemt deel aan de herstart van Sterren op het Doek van OmroepMax.

 

www.bertschildert.exto.nl


Over SAM Paintings / Simone van der Meeren 

 

Onder de naam SAM Paintings maakt Simone van der Meeren figuratieve olieverfschilderijen. Haar stijl daarin is realistisch en magisch realistisch. Simone heeft van jongs af aan een grote passie voor tekenen en schilderen  ontwikkeld. Door de jaren heen heeft zij deze interesses verder uitgebouwd door te experimenteren met verschillende onderwerpen en materialen. 

Het veelzeggende motto van Simone is: een dag niet geschilderd is een dag niet geleefd. Dat wil ook zeggen dat ze vaak bezig is om in de natuur ideeën op te doen. Het kleurenpalet van de wereld werkelijk waar te nemen. De wisselende afbeeldingen die in de wolken te lezen zijn, ontdekken en vertalen naar een passende compositie. Eenvoudige dingen zoals blij worden van de zon en dromerig van de maan geven haar bezieling goed weer.

Daarbij is het haar intentie om mensen “te raken" en nog eens opnieuw te laten kijken; om nog meer te zien; te ontdekken; te glimlachen; te verwonderen. 

 

STATE OF MIND

Toen Simone enkele jaren geleden de schilderijen 'Choices' en  'Stuck? Get loose and Colour your life' schilderde, wist ze dat ze deze moest schilderen, jaren later werd haar pas duidelijk waarom. Er volgden nog meer schilderijen met een betekenis: 'She’s like a Flower' en 'Don’t let your fears keep you from flying'.

Steeds vaker ging ze op zoek naar eigen specifiek beeldmateriaal, oude foto’s, woorden, gedachtes, gezegdes, betekenissen en gevoelens. Daarna schilderde ze 'Transformation', 'La Penseuse' (de denkster) en 'Reaching for the Moon'.  Het schilderij ‘My Inner Child’ werd dit jaar voor deze serie vervaardigd.

De ideeën kwamen vanzelf. Simone veranderde en maakte een periode van groei door waarbij ze schilderde wat haar bezig hield. Ze schilderde dus haar gemoedstoestand, haar State of Mind.

 

www.sam-paintings.nl


André van Buuren

 

Andre van Buuren is geboren in Nieuwveen in 1951 en vrijwel diezelfde dag met tekenen begonnen. Omdat het in die tijd de gewoonte was dat je voor je kunstschilder werd eerst een behóórlijk vak ging leren heeft hij zich ten dele door een opleiding als grafisch vormgever heen geworsteld. Toen hij op een dag - zo rond die beruchte tentoonstelling over Jheronimus Bosch in Den Bosch in 1967 - de fantastische schilderkunst ontdekte gooide hij het grafische bijltje er bij neer en kroop achter de schildersezel.

 

In de loop der jaren ontwikkelde hij een solide techniek en een herkenbare stijl die zijn wortels heeft in vrijwel de gehele figuratieve schilderkunst van renaissance tot heden. Maar vooral schilders als Willink, Melle, Bosch, Steen, Jordaens, Johfra en Dali hebben hun invloed doen gelden.

 

Hij schildert in eerste instantie om zijn fantasie vorm te geven maar uiteindelijk vooral voor zijn plezier en dat is aan zijn zeer bewerkelijke schilderijen goed af te lezen. Door de jaren heen waren er vele tentoonstellingen en zijn werk heeft inmiddels in menig collectie een plaats gevonden.

 

www.andrevanbuuren.nl


Arnold Jipping

 

Arnold Jipping (1962) is rond 1980 begonnen met fotograferen en heeft in die tijd de opleiding tot fotograaf aan de Fotovakschool in Apeldoorn gevolgd. Zwart/wit fotografie was voor hem in de beginperiode de standaard. Met de beperkte mogelijkheden in die tijd werd er al geëxperimenteerd, zowel in de doka als op de foto’s zelf.

De overgang naar de digitale fotografie bood, in eerste instantie met een film- en flatbedscanner (dus zonder camera), opeens legio mogelijkheden. Dit werd vanaf 2010 verder opgepakt met de toen sterk verbeterde digitale camera’s.

In alle afbeeldingen die hij maakt, is de bewerking van de foto een essentieel onderdeel, al is dit niet in alle gevallen direct waarneembaar. Weergave van de werkelijkheid speelt geen rol; de wereld die de foto ons toont is er vaak één met een surrealistische inslag.

Arnold Jipping neemt de vrijheid een beeld in de loop der tijd verder te ontwikkelen. Daardoor is de foto geen eindproduct in een vastgestelde oplage, maar slechts een momentopname.

 

www.lichtbeeld.nl


Erna Schurink

 

Erna heeft zich altijd al geïnteresseerd voor kunst en dan in eerste instantie voor het schilderen.

In 2016 kwam Erna in contact met glasfusen. Zij was direct verkocht, het gaf haar het gevoel van thuiskomen. Door workshops en veel te experimenteren heeft zij zich de techniek van glasfusen eigen gemaakt.

Erna vindt glas een prachtig product. De weerbarstigheid en transparantie van het materiaal dagen haar iedere keer weer uit om haar gevoel voor sprekende kleuren in kunstwerken te laten versmelten.

De ontwerpen van Erna zijn zowel figuratief als abstract. Haar werk is boeiend en tijdloos.

Naast de kunstwerken die u in het museum ziet, is het uiteraard mogelijk om een kunstwerk in opdracht te laten maken. U kunt hiervoor contact opnemen met Erna.

 

www.ernaschurink.nl


Reina Rozema

 

Over haar schilderijen

Na een periode van surrealisme gaat het werk van Reina over naar stillevens met allerlei bollen. Ze had er een enorme behoefte aan om van gecompliceerde details de meest simpele vorm te maken die er bestaat, een bol.

 

Nu schildert ze alles wat haar aanspreekt,  Groninger panden, industriële objecten, stillevens, mensen ten voeten uit en vooral ook dieren.

Lichtval, kleur, plasticiteit, stofuitdrukking en ruimtelijkheid maken haar schilderijen een plezier om naar te kijken. Soms kun je er als het ware in rondwandelen.

 

www.reinarozema.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0