Expositie van 9 november t/m 6 januari 2019

Biografie Peter van Oostzanen

 

Peter van Oostzanen werd in 1962 geboren in Leiden. Al vanaf zijn vroegste jeugd bleek hij een onbedwingbare creativiteit en scheppingsdrang te bezitten, waardoor de jonge Peter altijd wel aan het tekenen of knutselen was. 

Na zijn opleiding aan de Nimeto in Utrecht, kon hij zijn creativiteit kwijt in zijn werk als decorateur. “Via dit werk raakte ik bevriend met de kunstschilder Bennie Goëtjes. Hij spoorde me aan om verder te gaan met kunstschilderen.” Na een verkeersongeluk stortte Peter van Oostzanen zich serieus op het maken van olieverfschilderijen. Deze periode was cruciaal voor zijn ontwikkeling in techniek en stijl, waarbij de sfeer en thematiek in zijn schilderijen vooral gebaseerd waren op de vervreemdende waarnemingen die hij na zijn ongeluk had.

 

Vaak komt de inspiratie voor zijn schilderijen van dingen die hem in het dagelijkse leven opvallen. Dat kan van alles zijn: van een stukje in de krant tot iets wat hij ziet tijdens een wandeling over straat. “Ergens in mijn achterhoofd blijft dat beeld hangen, meestal krijg ik na verloop van tijd een ingeving en weet ik wat voor een draai ik eraan wil geven. Meestal maak ik dan een vlugge schets van wat ik in mijn hoofd heb. Die schets bewaar ik, zodat ik er later mee aan de slag kan gaan. Later werk ik de schets verder uit tot een definitieve compositie. Voor sommige elementen maak ik gebruik van voorbeelden, bijvoorbeeld een model, maar het meeste ontleen ik aan mijn eigen verbeelding. Daarna zet ik het beeld over op een doek of paneel en begin ik met schilderen. Ik ga daarbij te werk volgens de klassieke schildermethodes, waarbij ik het schilderij laag over laag uitwerk. In elke nieuwe laag worden de details steeds zichtbaarder en de kleur sterker.”

 

Hoewel Peter de meeste affiniteit heeft met meer recente kunststromingen als het surrealisme en magisch-realisme van Dalí, Willink en de fantasie van Escher, laat hij zich ook inspireren door andere modernisten als Appel en Mondriaan, de klassieke renaissanceschilders en de Hollandse meesters. Peters eigen stijl houdt ergens het midden tussen surrealisme en magisch realisme. Alledaagse voorwerpen en situaties worden door hem in een geheel nieuw en vaak volkomen onmogelijk verband geplaatst, waardoor een gevoel van vervreemding ontstaat. Zijn werken tonen een gefantaseerde realiteit waarin de zwaartekracht lijkt te zijn opgeheven, mensen zich op vreemde plekken en ongewone situaties bevinden. Verschillende elementen zoals landschappen, gebouwen, apparaten, mensen en dieren, worden op een ongebruikelijke manier gecombineerd. “Ik wil met mijn doeken verwondering en verbazing oproepen en schilder dingen die er realistisch uitzien maar in de realiteit niet kunnen. Je ziet iets, je herkent het, maar je snapt niet hoe het zit. Tegelijkertijd wil ik herkenbare gevoelens en emoties oproep - www.petervanoostzanen.nl

 

Biografie Daniël Alexander Haans

 

Daniël Alexander Haans geboren op 7 augustus te Krommenie, is autodidact en schilderde al vanaf zeer jonge leeftijd. Tijdens zijn kinderjaren maakte hij al diverse Zaanse landschapstaferelen en stillevens en ging hij op zijn 12e jaar in de leer bij Johannes Joop de Graaf, een bekende Zaanse fijnschilder. Tot die tijd kwam hij ook veel in het atelier van Gerrit Jan de Geus, eveneens een bekende Zaanse schilder. Al op zijn 12e jaar heeft hij een expositie waarbij diverse werken worden verkocht en hij een aantal keren de krant haalt. Daniël wilde heel eg graag naar de kunstacademie, maar heeft het Grafisch Lyceum heeft gedaan en vormgeving gestudeerd.

 

Veelbewogen jaren, het stichten van een gezin met 4 dochters en het krijgen van een ernstige chronische ziekte maakte dat er na zijn jeugd enige tijd weinig tot geen werk meer van zijn hand kwam. Na een aantal zware jaren, die helaas nog altijd voortduren is desondanks weer meer werk vervaardigd die vooral het landschap, de mens en het stilleven betreffen. De hoge sensitiviteit, die hij ook met muziek en zijn gedichten heeft, zijn terug te vinden in zijn voorstellingen, die uit het leven gegrepen zijn en waardoor je erg geraakt kan worden. Bij de bekende Nederlandse kunstschilder Cornelis Le Mair heeft hij een Masterclass gevolgd, waarbij Le Maire al gauw zag dat Daniël op eigen kracht al een ambachtelijk groot kunstschilder was. Zijn werk hangt op diverse locaties in heel Nederland, en hij staat bekend om het natuurlijke licht sprankelende contrasten en sfeer in zijn landschappen en luchten die met het daglicht mee steeds veranderden. Ook zijn stillevens zijn bijzonder natuurlijk geschilderd en van bijzonder hoog niveau. De ziekte waaraan de kunstenaar leidt bracht in 2017 voor een kunstschilder een rampzalig lot, namelijk blijvende blindheid aan een oog. Desondanks brengt de kunstschilder nog steeds prachtig dicht- en schilderwerk uit en inmiddels behoort Daniël Alexander Haans dan ook tot een van de beste en bekendere echte Zaanse schilders die de Zaanstreek heeft voortgebracht. - www.schildervrienden.nl/daniel

 

Wil van Gemert (1953) Realistisch kunstschilder

 

Haar is passie is het schilderen van stillevens met olieverf.

 Na een aantal jaren van experimenteren met diversen mediums zoals aquarel, pastelkrijt en acryl, ontdekte zij uiteindelijk het schilderen met olieverf en dat voelde voor haar als thuiskomen. Ook bleek dat het realisme het dichtst bij haar gevoel staat.

 

Soms schildert zij een portret, een dier of een tafereeltje maar haar voorkeur gaat uit naar het schilderen van voorwerpen bij voorkeur met een zekere mate van nostalgie en gebruikssporen. Wil is altijd op zoek naar voorwerpen die iets bij haar teweeg brengen. Voorwerpen kunnen haar raken door hun kwetsbaarheid zoals bij bloemen en fruit, glans zoals op glas en aardewerk, dof zoals hout en stof of een matte glans zoals op tin. Ook de eenvoud of de vorm van een voorwerp zoals een bordje een kommetje of een vaasje wekken vaak haar interesse. Ook de kleuren zoals die van bloemen en fruit zijn altijd weer een uitdaging voor Wil om die “levendig” te schilderen.

 

Het creatieve proces van haar werk zit in het opstellen van een compositie. Soms neemt dat behoorlijk wat tijd in beslag. Vaak neemt zij één voorwerp als uitgangspunt waarbij zij op zoek gaat naar andere voorwerpen of wat fruit voor een geschikte compositie. Het bepalen van de sfeer, ondergrond en achtergrond en de kleurkeuze is vaak nog een zoektocht om het juiste evenwicht te krijgen. Daarna is Wil nog zo’n 15 a 40uur, afhankelijk van de voorwerpen en de afmeting, bezig met het schilderen van het schilderij. Meestal werkt zij zo`n 2 a 3 maanden aan een schilderij mede door de (langere) droogtijd van de olieverf. Om die reden heeft zij vaak meerdere schilderijen onder handen in verschillende stadia.

 

“Er zit geen diepe filosofie in mijn werk, wat je ziet is wat je krijgt. Mensen zeggen vaak, het is net een foto, nou dat is het niet. Als je het werk van dichtbij bekijkt dan zie je mijn penseelstreken” aldus Wil.

 

Er wordt haar regelmatig gevraagd wat zij zelf het beste werk vind. Ze heeft haar voorkeuren maar eigenlijk moet zij haar beste werk nog schilderen. Dat is de uitdaging die haar prikkelt om steeds weer aan een nieuwe zoektocht te beginnen en het avontuur aan te gaan. Het eindresultaat is de vervulling van het “avontuur” maar de weg ernaar toe, met de nodige hobbels, is toch wel het ultiemste van het hele proces. - www.wilvangemert.nl 

 

Lora Raskina. 

Zij is geboren in Leningrad Rusland. Hier heeft zij de vakopleiding voor teken en technisch tekenen gevolgd aan de lokale kunst academie. Na haar afstuderen heeft zij veel gewerkt in de reclame industrie. In Nederland werd haar nieuwsgierigheid groter en wilde zij zich verder ontwikkelen.

 

Zij heeft de 4 jarige opleiding aan de kunst academie Artez te Zwolle gevolgd en is afgestudeerd in potlood op papier en boetseren. Haar interesse ligt met name in organische vormgeving dat is ook in veel van haar werk te zien.

Zij is zich dan ook gaan verdiepen in het surrealisme, mede geïnspireerd door de mythe en de sage van de Russische sprookjes. Inmiddels heeft zij haar werk kunnen tonen in diverse expositie en wereldsteden.

 

In Nederland heeft zij 3 keer meegedaan met de Adaf en Nationale kunstdagen. Buitenlandse exposities zijn er onder ander geweest in New York, Beijing, Berlijn, Krems en de biënnale van Florence alwaar haar werkstuk “Harmony in Nature” bekroond werd met de derde prijs voor werk op papier. Zij gebruikt het potlood als haar palet en is druk bezig verder te experimenteren binnen het organische en mythische. Dit geld ook voor haar boetseer werk. - www.loraraskina.nl

 

Paulien Stuut. 

Kunstenares uit Groningen.
Haar werk omschrijft zich als psychedelische droomwerelden waarin de kijker mag wegdromen uit de dagelijkse sleur van de realiteit. Het kenmerkt zich door een explosie aan kleuren, veel lijnwerk en details.’’

Reactie schrijven

Commentaren: 0