Expositie van 20 januari t/m 3 maart 2019

Erasmus Bernardus von Dülmen Krumpelmann

1897 - 1987

Een schilder die naar Drenthe kwam

 

Vanaf 10 januari 2019 is in Museum Thijnhof te Coevorden de tentoonstelling Erasmus Bernardus von Dülmen Krumpelmann, een schilder die naar Drenthe kwam te bezoeken. Tevens is dan het gelijknamige boek met een overzicht van zijn werken verkrijgbaar.

 

De tentoonstelling over Bernard von Dülmen Krumpelmann geeft een beeld van deze kunstschilder en de belangrijke rol die hij heeft gespeeld in het kunstleven van Drenthe.

Als jonge kunstenaar verhuisde hij van Amsterdam naar het dorp Zeegse in Drenthe waar hij 70 jaar heeft gewoond en gewerkt. In Drenthe heeft hij een omvangrijk oeuvre opgebouwd dat door velen, ook vanwege de onderwerpkeuze en de vlotte impressionistische toets, erg geliefd en gewild was. In de provincie legde hij als vanzelfsprekend contacten met kunstenaars in zijn directe omgeving en met leden van het Drents Schildersgenootschap waarvan hij zelf een van de oprichters was.

 

Bernard von Dülmen heeft in zijn geheel eigen stijl van werken, tijdens zijn werkzame leven een veelheid aan tekeningen, aquarellen en olieverf schilderijen gemaakt. Abstracte werken van andere kunstenaars hebben hem nooit geïnspireerd om dat zelf ook te gaan doen. Zelf was hij van mening dat kunst ‘met beide benen in het leven moest staan’ en in de huidige tijd maar ook in de naaste toekomst nog moest worden begrepen.

 

Museum Thijnhof te Coevorden besteedt aandacht aan inmiddels overleden kunstenaars die in Drenthe woonden en werkten, en zodoende deel uitmaakten van het provinciaal kunstleven. Dit resulteert in overzichtsexposities en catalogi die een goed beeld geven van hetgeen deze kunstenaars heeft geïnspireerd tot het maken van de kunst die ze hebben nagelaten. De tentoonstelling over Bernard von Dülmen Krumpelmann Een schilder die naar Drenthe kwam is van 11 januari 2019 t/m 3 maart 2019 te bezichtigen in Museum Thijnhof te Coevorden.

Lydeke von Dülmen Krumpelmann (Groningen 1952) is sinds 1974 werkzaam als keramist en woont en werkt in Assen.

In haar keramiek verbeeldt zij het magische van het dier in kleine monumenten.

 

De inspiratie voor haar werk vindt zij in oude culturen en in de natuur.

Met name het dier, in mythologie, literatuur en haar eigen omgeving is haar thema en inspiratiebron; soms vrijstaand, soms op een schrijn, een sokkel of in een tempel geplaatst.

 

Zij gebruikt ingegraveerde tekeningen of tekstfragmenten en oude decoratietechnieken, met een voorliefde voor blauwe engobes en daaroverheen een transparante glazuur.

 

Haar werk heeft een weg gevonden naar  particuliere verzamelingen, bedrijfscollecties en het Drents Museum en is regelmatig te zien in o.a. Galerie van Strien in Nieuw Amsterdam, Museum Møhlmann in Appingedam en Galerie Wiek XX in Nieuweschans.

Reactie schrijven

Commentaren: 0