Wil van Gemert (1953) Realistisch kunstschilder

 

Haar is passie is het schilderen van stillevens met olieverf.

 

Na een aantal jaren van experimenteren met diversen mediums zoals aquarel, pastelkrijt en acryl, ontdekte zij uiteindelijk het schilderen met olieverf en dat voelde voor haar als thuiskomen. Ook bleek dat het realisme het dichtst bij haar gevoel staat.

 

Soms schildert zij een portret, een dier of een tafereeltje maar haar voorkeur gaat uit naar het schilderen van voorwerpen bij voorkeur met een zekere mate van nostalgie en gebruikssporen. Wil is altijd op zoek naar voorwerpen die iets bij haar teweeg brengen. Voorwerpen kunnen haar raken door hun kwetsbaarheid zoals bij bloemen en fruit, glans zoals op glas en aardewerk, dof zoals hout en stof of een matte glans zoals op tin. Ook de eenvoud of de vorm van een voorwerp zoals een bordje een kommetje of een vaasje wekken vaak haar interesse. Ook de kleuren zoals die van bloemen en fruit zijn altijd weer een uitdaging voor Wil om die “levendig” te schilderen.

 

Het creatieve proces van haar werk zit in het opstellen van een compositie. Soms neemt dat behoorlijk wat tijd in beslag. Vaak neemt zij één voorwerp als uitgangspunt waarbij zij op zoek gaat naar andere voorwerpen of wat fruit voor een geschikte compositie. Het bepalen van de sfeer, ondergrond en achtergrond en de kleurkeuze is vaak nog een zoektocht om het juiste evenwicht te krijgen. Daarna is Wil nog zo’n 15 a 40uur, afhankelijk van de voorwerpen en de afmeting, bezig met het schilderen van het schilderij. Meestal werkt zij zo`n 2 a 3 maanden aan een schilderij mede door de (langere) droogtijd van de olieverf. Om die reden heeft zij vaak meerdere schilderijen onder handen in verschillende stadia.

 

“Er zit geen diepe filosofie in mijn werk, wat je ziet is wat je krijgt. Mensen zeggen vaak, het is net een foto, nou dat is het niet. Als je het werk van dichtbij bekijkt dan zie je mijn penseelstreken” aldus Wil.

 

Er wordt haar regelmatig gevraagd wat zij zelf het beste werk vind. Ze heeft haar voorkeuren maar eigenlijk moet zij haar beste werk nog schilderen. Dat is de uitdaging die haar prikkelt om steeds weer aan een nieuwe zoektocht te beginnen en het avontuur aan te gaan. Het eindresultaat is de vervulling van het “avontuur” maar de weg ernaar toe, met de nodige hobbels, is toch wel het ultiemste van het hele proces.

 

www.wilvangemert.nl