Museum Thijnhof

Museum voor surrealistische en realistische kunst

MAAN JANSEN

 

Marius (Maan) J.H.Jansen is geboren in 1945 in Velp als zoon van een kunstschilder. Onder de hoede van zijn vader zette hij reeds op jeugdige leeftijd zijn eerste stappen op het artistieke pad en maakte zijn eerste schilderij toen hij elf jaar oud was.

 

Na zijn middelbare opleiding werd hij professioneel schilder. In de jaren daarop exposeerde hij regelmatig in galeries in verschillende landen, zowel alleen als in een groep met andere jonge schilders.

 

Door zijn uitgebreide zelfopleiding is hij in staat om kunst in een grote verscheidenheid van technieken, zoals olie, acryl, aquarel en potlood, tot stand te brengen. 

Niet alleen de technieken, maar ook de onderwerpen van zijn werken zijn divers. Ook hoeven ze niet alleen te bestaan uit de gebruikelijke ingrediënten. Stillevens kunnen bijvoorbeeld ook afbeeldingen zijn van een roestige fiets of afgedankte auto’s.

Zijn schilderijen en tekeningen bereiken een hoog fotorealistisch niveau. 

 

Bekend in Nederland zijn de reeksen romantische pentekeningen van stadsgezichten en landschappen die in boeken over de Nederlandse provincies en steden kunnen worden bewonderd en die in de vorm van prentbriefkaarten zijn uitgegeven. 

 

In de jaren 90 was het illustreren van boeken - hoofdzakelijk kinderboeken, maar ook jeugdboeken, schoolboeken en brochures - een belangrijk deel van zijn werk. Naast het illustreren van kinderboeken, heeft hij er ook met veel plezier een aantal zelf geschreven.

 

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De laatste jaren heeft hij zich weer geconcentreerd op het schilderen. Een nieuwe uitdaging heeft hij gevonden in het schilderen van wild-life. Bij de compositie van deze schilderijen besteedt hij uitgebreid aandacht aan de juiste anatomie, het gedrag en de habitat van de dieren.

 

Website: www.maanjansen.nl