Museum Thijnhof

Museum voor surrealistische en realistische kunst

Expositie van vrijdag 9 November 2018 t.m. zondag 6 Januari 2019

 Daniel Haans - Wil van Gemert - Paulien Stuut

Lora Raskina - Peter van Oostzanen

Wil van Gemert (1953 Realistisch kunstschilder) Haar is passie is het schilderen van stillevens met olieverf.

Na een aantal jaren van experimenteren met diversen mediums zoals aquarel, pastelkrijt en acryl, ontdekte zij uiteindelijk het schilderen met olieverf en dat voelde voor haar als thuiskomen. Ook bleek dat het realisme het dichtst bij haar gevoel staat.

Soms schildert zij een portret, een dier of een tafereeltje maar haar voorkeur gaat uit naar het schilderen van voorwerpen bij voorkeur met een zekere mate van nostalgie en gebruikssporen. Wil is altijd op zoek naar voorwerpen die iets bij haar teweeg brengen. Voorwerpen kunnen haar raken door hun kwetsbaarheid zoals bij bloemen en fruit, glans zoals op glas en aardewerk, dof zoals hout en stof of een matte glans zoals op tin. Ook de

eenvoud of de vorm van een voorwerp zoals een bordje een kommetje of een vaasje wekken vaak haar interesse. Ook de kleuren zoals die van bloemen en fruit zijn altijd weer een uitdaging voor Wil om die “levendig” te schilderen.

 

Daniël Alexander Haans geboren op 7 augustus te Krommenie, is autodidact en schilderde al vanaf zeer jonge leeftijd. Tijdens zijn kinderjaren maakte hij al diverse Zaanse landschapstaferelen en stillevens en ging hij op zijn 12e jaar in de leer bij Johannes Joop de Graaf, een bekende Zaanse fijnschilder. Tot die tijd kwam hij ook veel in het atelier van Gerrit Jan de Geus, eveneens een bekende Zaanse schilder. Al op zijn 12e jaar heeft hij een expositie waarbij diverse werken worden verkocht en hij een aantal keren de krant haalt. Daniël wilde heel eg graag naar de kunstacademie, maar heeft het Grafisch Lyceum heeft gedaan en vormgeving gestudeerd.

Peter van Oostzanen werd in 1962 geboren in Leiden. Al vanaf zijn vroegste jeugd bleek hij een onbedwingbare creativiteit en scheppingsdrang te bezitten, waardoor de jonge Peter altijd wel aan het tekenen of knutselen was. Na zijn opleiding aan de Nimeto in Utrecht, kon hij zijn creativiteit kwijt in zijn werk als decorateur. “Via dit werk raakte ik bevriend met de kunstschilder Bennie Goëtjes. Hij spoorde me aan om verder te gaan met kunstschilderen". Na een verkeersongeluk stortte Peter van Oostzanen zich serieus op het maken van olieverfschilderijen. Deze periode was cruciaal voor zijn ontwikkeling in techniek en stijl, waarbij de sfeer en thematiek in zijn schilderijen vooral gebaseerd waren op de vervreemdende waarnemingen die hij na zijn ongeluk had.   

Lora Raskina. Zij is geboren in Leningrad Rusland. Hier heeft zij de vakopleiding voor teken en technisch tekenen gevolgd aan de lokale kunst academie. Na haar afstuderen heeft zij veel gewerkt in de reclame industrie. In Nederland werd haar nieuwsgierigheid groter en wilde zij zich verder ontwikkelen. Zij heeft de 4 jarige opleiding aan de kunst academie Artez te Zwolle gevolgd en is afgestudeerd in potlood op papier en boetseren. Haar interesse ligt met name in organische vormgeving dat is ook in veel van haar werk te zien. Zij is zich dan ook gaan verdiepen in het surrealisme, mede geïnspireerd door de mythe en de sage van de Russische sprookjes. Inmiddels heeft zij haar werk kunnen tonen in diverse expositie en wereldsteden. In Nederland heeft zij 3 keer meegedaan met de Adaf en Nationale kunstdagen. Buitenlandse exposities zijn er onder ander geweest in New York, Beijing, Berlijn, Krems en de biënnale van Florence alwaar haar werkstuk “Harmony in Nature” bekroond werd met de derde prijs voor werk op papier. Zij gebruikt het potlood als haar palet en is druk bezig verder te experimenteren binnen het organische en mythische. Dit geld ook voor haar boetseer werk.

Paulien Stuut. Kunstenares uit Groningen.
Haar werk omschrijft zich als psychedelische droomwerelden waarin de kijker mag wegdromen uit de dagelijkse sleur van de realiteit. Het kenmerkt zich door een explosie aan kleuren, veel lijnwerk en details.’’


Ook te zien is het werk van de vaste exposanten:

Werk van Kees Thijn

Werk van Henk Bloemhof

Werk van Jan van de Brink