Expositie van 24 oktober t/m 22 december 2019

Inge van Elst - Helma Mencke - Piet Eggen en Lia van Rhijn - Kunstcollectief Arte D"ELEA -

Natalia Stefanova - Marrie de Boer


NATALIA SCHOUTSEN STEFANOVA

 

Beeldend kunstenares Natalia Schoutsen-Stefanova ( Стефанова Наталия Олеговна) is geboren in Ekaterinburg, Rusland in 1958.

Zij kreeg vanaf 1968 haar eerste kunstlessen van kunstgraficus Galina Zavjalova (eervolle kunstenaar van de Russische federatie) en in de kunstschool in Chimky bij Moskou.

 

Zij is afgestudeerd als architect in het Moskou Architectuur Instituut (1977-1984, Staats Academie MARHI). 1984 - 2005 werkte zij eerst als architect en later als binnenhuis architect in Moskou. Sinds 2005 woont zij in Den Haag en werkt zij als freelance beeldend kunstenaar. Sinds 2013 is zij lid van kunstenaarsvereniging ArtiBrak Voorburg.

 

Zij heeft deelgenomen aan diverse tentoonstellingen:

Groepsexpositie in Pulchri Studio Den Haag, 2013; Groepsexposities in ArtiBrak, Voorburg, jaarlijks van 2013 tot met 2019; Theater ’t Kapelletje, Rotterdam, 2014; Galerie de Waag van kunstenaarsvereniging KZOD, Haarlem, 2016; Cultureel centrum Sijthoff, Leiden, 2016; Museum Thijnhof, Coevorden, 2016 en 2017; Galerie Inkt, Delft, 2018; Bibliotheek Den Haag; 2018; ST. Art Atelier Wuppertal, Deutschland, 2017 en 2019; Biowoman project, Düsseldorf 2019.

 

Zij werkt met acryl en verschillende acryl mediums op doek, of papier; soms maakte zij grafische werken met kool of potlood. Zij maakt figuratieve composities met een tint/gevoel van mystiek, of magisch realisme. De stijl van haar werken is als figuratief symbolisme. Zij beschouwt haar schilderijen als een gnostisch middel voor intuïtieve kennis van de wereld, een vorm van zelfontwikkeling en zelfkennis. De inspiratie bron vind ze in esoterische boeken over Tarot, Alchemie, oude religies , mythen en boeken over mystiek, filosofie en spiritualiteit.

 

Website: https://stefanova.exto.nl


LEDEN VAN HET KUNSTCOLLECTIEF ARTE D"ELEA

 

Astrid Ritmeester studeerde in 1987 af aan de Rietveld Academie te Amsterdam. Als illustrator werkte ze mee aan diverse boeken maar haar uitdagingen bleken toch breder te liggen: Met veel passie en plezier ontwierp en maakte ze jarenlang kostuums voor theaterprodukties,

Inmiddels is Astrid alweer een aantal jaren terug bij haar grootste passie: het schilderen van voornamelijk portretten en stillevens. Klassieke portretten van de oude meesters zijn haar inspiratiebron. Ze maakte studie van de klassieke schildertechnieken met opbouw in lagen, maar ook van compositie en lichtinval. Ze schildert voornamelijk met olieverf op doek of paneel maar maakt ook portretten met houtskool en/of pastel op papier en soms ook linosnedes. Altijd op zoek naar verdere verfijning in haar techniek blijft ze studeren bij hedendaagse meesters. Inmiddels zijn de schilderijen van Astrid gewaardeerd vanwege de zachte uitstraling, de emotie die het oproept en het licht waarmee ze speelt. Haar focus ligt op de weergave en de zeggingskracht van de ogen van de geportretteerde en als het even kan voegt ze er nog een vleugje theater aan toe. Ze schildert in opdracht en maakt vrij werk.

Astrid exposeerde in binnen- en buitenland en was met haar werk diverse malen finaliste bij o.a. the American Portrait Society en Art Renewal Center. Ze is diverse keren gepubliceerd in Amerika ( “Poets and Artists Magazine”) en Spanje ( Galeria ArteLibre).` Astrid portretteerde Caroline de Bruijn in de nieuwste serie van “Sterren op het Doek”

Ze is lid van het kunstcollectief Arte d”ELEA.

Email: info@astridritmeester.nl

Website: www.astridritmeester.nl

 

Erica Hyatt is een van de vier leden van Kunst Collectief Arte d'ELEA. De van origine Amerikaanse kunstenaar is sinds 15 jaar in Nederland woonachtig. Al snel heeft ze hier succes geboekt met een schilderij in museum de Fundatie als onderdeel van de Avro/Tros tentoonstelling "Het Naakt".

 

Hyatt wil de mens die ze vastlegt begrijpen; haar schilderijen zijn een zoektocht naar de psychologie van de geportretteerde. Deze wordt vervolgens met veel liefde uitgebeeld. Haar werk is een ontdekkingstocht naar haarzelf en de mens en zijn omgeving; is vaak autobiografisch en daardoor avontuurlijk en sprankelend. Haar gevoel voor toon en kleur, losse toets en vaak afwijkende vorm van het paneel zijn karakteristiek voor haar werk.

 

Email: erica@ericahyatt.com

Website: www.ericahyatt.com

De schilderijen van Esther Schlebos ontstaan in de eerste plaats uit haar liefde voor de natuur en in het bijzonder het Drents Landschap.

Daarnaast is ook haar voorliefde voor het mystieke in haar werk zichtbaar.

Niet toevallig leent juist dit Drents landschap zich daar uitstekend voor en zij maakt bij voorkeur plein air studies om daarna haar schilderijen in het atelier uit te werken.

Tijdens haar Vak- en Masteropleiding aan de Klassieke Academie in Groningen heeft zij zich een vakmanschap eigen gemaakt waardoor zij in staat is om nadruk te leggen op bepaalde elementen uit het landschap. Herkenbaar als landschap, maar in het schilderij toch vooral de wereld van Schlebos.

Via een pasteuze toets die een verrassende verfhuid oplevert nodigt zij de kijker uit haar wereld binnen te treden.

Esther Schlebos ontving bij haar afstuderen in juli 2019 de ‘Prix de Norvège’ voor de schilderijen waarmee zijn afstudeerde.

Email: esther.schlebos@hotmail.com

Website: www.estherschlebos.nl

Na een studie in Wageningen, een baan als consultant, een IT-bedrijf met haar echtgenoot en een eigen meubel-decoratiebedrijf kiest Linda Derksen in 2012 voor datgene wat ze altijd heeft willen doen: kunstschilderen. Op allerlei manieren, onder andere via cursussen en masterclasses maakt ze zich zoveel mogelijk kennis eigen en schildert vanaf dat moment full-time.

Linda tekent en schildert het liefst de mensen om haar heen, de planten en bloemen in haar tuin en het strand in Noord-Holland waar ze vaak verblijft. Ze werkt met verschillende materialen; potlood, houtskool, aquarel en olieverf in een realistische stijl. Hoe licht en schaduw onverwachte kleuren en vormen tevoorschijn laten komen zijn altijd de drijfveer om een moment vast te leggen.

De figuren in het werk van Linda zijn ingetogen, introvert en nodigen de kijker uit in de belevingswereld van de geportretteerde: wat houdt deze persoon bezig? De onderwerpen zijn begrensd en roepen door de bijzondere belichting soms een gevoel van isolement en eenzaamheid op. De menselijke figuur, helder kleurgebruik en licht- donkercontrasten kenmerken haar schilderijen.

Email: info@lindaderksen.nl 

Website: www.lindaderksen.nl


PIET EGGEN en LIA VAN RHIJN

 

Piet Eggen is geboren in Zuid Limburg 10-09-1949. Volgde zijn opleiding aan de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten te Maastricht.

 

Hij heeft altijd een brede belangstelling voor de natuur gehad, iets wat duidelijk weerspiegeld wordt in zijn werk. Ofschoon zijn interesse in de natuur breed is maakte hij naam als landschapschilder en als illustrator van planten, vissen, insecten en reptielen (de wereld van ‘het kleine in de natuur’). Zijn belangstelling en de aard van opdrachten verschoof in de loop der jaren van illustreren naar schilderen. Naast landschappen waren dat stillevens (bij hem vaak letterlijk dode natuur) en geïsoleerde objecten en onderwerpen uit de natuur.

 

Zijn belangstelling voor natuur en betrokkenheid als kunstenaar maakte dat hij veel reisde en werkte voor natuurprojecten. Hij werkte in Indonesië voor de Gibbon Foundation (Protected Species Project, een inventarisatie van bedreigde fauna) en gaf in het kader daarvan lessen, verder workshops aan IKJ Jakarta (School of Art Jakarta). Hij nam deel aan verschillende projecten van Artists for Nature Foundation.

 

Op de expositie van museum Thijnhof worden een aantal stillevens getoond die als onderwerp keramiek van Lia van Rhijn hebben. Piet Eggen is een bewonderaar van de schalen en vazen die Lia van Rhijn maakt. Hij en zijn echtgenote hebben diverse werken van de keramiste in bezit. De bijzondere vormen en prachtige, vaak bonte glazuren inspireerde de schilder tot het maken van een stilleven met een schaal van Lia als onderwerp. Het resultaat en de reacties op dit werk resulteerde in een kleine serie ‘keramiek van Lia van Rhijn’.  


HELMA MENCKE

 

Helma Mencke (Groningen 1951) is opgeleid als lerares Beeldende Vorming en Kunstgeschiedenis. Sinds haar 17 verjaardag, toen ze van haar ouders een doos olieverf, kwasten en 2 schilderdoekjes kreeg, is zij bezig met schilderen. Pas sinds 2004, na een loopbaan in het onderwijs, is zij professioneel bezig.

 

Helma Mencke werkt het liefst in series. De schilderijen in deze tentoonstelling maken deel uit van een dubbele serie: in de eerste reeks schilderijen was haar woonomgeving in Zuid-Oost Drenthe de inspiratie bron. Deze schilderijen waren al eens te zien in museum Thijnhof in 2016.

 

Nu de tweede reeks in museum Thijnhof, in de zelfde stijl, met als onderwerp het landschap in Midden-West Frankrijk waar zij vaak verblijft. De schilderijen in deze tentoonstelling geven de sfeer weer van een fictief vervallen dorpje op het Franse platteland. Het heuvelachtige gebied, met oude half verlaten dorpen, verweerde muren en schilderwerk evenals roestig hang- en sluitwerk is een grote inspiratiebron voor haar. Door de details, die in de vlakverdeling worden weergegeven, wil zij aan de kijker het verhaal vertellen van het voortdurende verval en de schoonheid die zij daarin ervaart.


INGE VAN ELST

 

Inge van Elst-Moonen is Autodidact. Ze schildert met in water oplosbare pigmenten en ze tekent met de inktpen. Op dit moment meestal met een rode of een zwarte pen.  Het combineren van inktpen met aquarel is een nieuwe ontdekkingsreis.

 

Inge houdt van kleur en je kunt altijd zien wat het voorstelt. Controle is haar ding, dat heeft ze als ze de inktpen gebruikt. Loslaten haar uitdaging. Dat dwingt het schilderen met waterverf af. Ze raakt in trance door een ontelbare hoeveelheid inkt stippen op papier te zetten. Haar werk kent een diversiteit aan onderwerpen. Onderwerpen die over de jaren heen als rode draad herkenbaar zijn is het natuurlijke verval van b.v. huizen, vensters en muren en wasgoed. Haar Muze; de Sphynx kat. Regelmatig vraagt ze zich af of ze als schilder/tekenaar moet streven naar één stijl, één kleurpalet. Kiezen voor één onderwerp zoals alleen portretten, alleen stillevens, alleen landschappen.

 

Inge streeft vooral naar maximale vrijheid in hoe ze haar werken wil maken. Het levert haar nieuwe inzichten en nieuwe mogelijkheden op die een uitdaging zijn om haar kunnen te ontwikkelen. Eigenlijk wil ze niet over zichzelf praten. Inge wil haar creaties laten zien. Luisteren naar wat men er van vindt, mooi, lelijk, intrigerend, eng, (niet) interessant. Elke opmerking en reactie voegt iets toe aan haar werkstuk.....er is altijd een reactie.

 

E-mail:  ingevanelst@gmail.com

Website: www.ingevanelst.nl


MARRIE DE BOER

 

Met de mens en natuur als onuitputtelijke inspiratiebron speelt fantasie een grote rol in de keramische beelden van Marrie de Boer.

Hierdoor ontstaan speelse vrije vormen die meestal weergegeven worden als mens- en dierfiguren.

Door gebruik te maken van verschillende grondstoffen en glazuur ogen haar beelden soms ingetogen, verweerd en verouderd of uitbundig in paradijselijke kleuren.

Speelsheid en kwetsbaarheid geven de beelden van Marrie een geheel eigen karakter.

Door de vele mogelijkheden die klei haar biedt worden er zeer gevarieerde beelden gemaakt.

 

Email: marriedeboer@hotmail.com

Reactie schrijven

Commentaren: 0